Selamlar. Bu yazıda Ubuntu’ya SQL Server 2017 Kurulumu hakkında bilgi sunacağım. Bir önceki yazı TypeScript hakkında yazılmıştı.
Başlamadan Önce
Başlamadan önce bu yazı aşağıdaki linkleri referans almaktadır. Ayrıca temel linux komut satırı bilgisine sahip olmanız ve sql bilgisine sahip olmanız da size artı kazanç sağlayacaktır. Olursa güzel olur cinsinden olayımız ise visual studio code tarafında. Eğer VSCode’a sahipsek mssql bağlantısını yavaş bir şekilde de olsa sağlayabiliyoruz.
https://docs.microsoft.com/en-us/sql/linux/quickstart-install-connect-ubuntu
https://docs.microsoft.com/en-us/sql/linux/sql-server-linux-develop-use-vscode
Ubuntu’ya SQL Server 2017 Kurulumu
Her şeyden önce en düşük seviyeye sahip arkadaşlar bile kurulumda zorlanmayacaklar. Bu nedenden dolayı da pek memnunum. Çünkü yazı o kadar da karışık olmayacak. Bu yazıda öncelikle SQL Server 2017’nin Ubuntu’ya kurulumunu göreceğiz. Ardından da komut satırı üzerinden bağlantı sağlamak için mssql tools kurulumu ve vscode mssql eklentisini göreceğiz.
Kurulum İçin Gereksinimler
Her yazılımda olduğu gibi burada da belirli gereksinimler mevcut.
En az 2 GB ram ile birlikte Ubuntu 16.04 ve üzeri bir Ubuntu sürümüne sahip olmalıyız. Resmi dokümanda 16.04 dense de ben bu yazıyı hazırlarken 17.10 kullandım.
Kurulum İşlemleri
SQL Server’ı Ubuntu üzerine kurmak için aşağıdaki adımları gerçekleştireceğiz.
1-) GPG Keylerini import ediyoruz:
wget -qO- https://packages.microsoft.com/keys/microsoft.asc | sudo apt-key add -
2-) Microsoft SQL Server Ubuntu deposunu kaydediyoruz:
sudo add-apt-repository "$(wget -qO- https://packages.microsoft.com/config/ubuntu/16.04/mssql-server-2017.list)"
3-) Depoları güncelleyip mssql-server’ı kuracağız.
sudo apt-get update sudo apt-get install -y mssql-server
4-) mssql-conf-setup ile SA parolasını ayarlayacağız:
sudo /opt/mssql/bin/mssql-conf setup
4.1-) Eğer oh-my-zsh gibi bir eklenti kullanıyorsanız ~/.zshrc dosyasını şöyle düzenleyin
export PATH="$PATH:/opt/mssql-tools/bin"
Ardından bu komutu verdikten sonra SA parolamızı ayarlayalım. Yukarıdaki komut o alanı karşımıza getirecektir.
5-) Kurulumdan sonra SQL Server durumunu kontrol edelim:
● mssql-server.service - Microsoft SQL Server Database Engine Loaded: loaded (/lib/systemd/system/mssql-server.service; enabled; vendor pre Active: active (running) since Thu 2018-04-12 17:38:08 +03; 3h 47min ago Docs: https://docs.microsoft.com/en-us/sql/linux Main PID: 1213 (sqlservr) Tasks: 157 CGroup: /system.slice/mssql-server.service ├─1213 /opt/mssql/bin/sqlservr └─2947 /opt/mssql/bin/sqlservr
Eğer durum bu ise kurulum tamamlanmıştır. Konsoldan sqlcmd komutunu vererek her şey doğru mu görebiliriz. Bu arada adım 4.1 de yapılan şeyi normal bashrc dosyasına da yapabiliriz. Bu sayede sqlcmd komutunu da çalıştırabiliriz. Neyse işlem tamam ise giriş yapalım:
Şöyle bir sorguyu yazıp kontrol sağlayabiliriz:
Eğer bağlantı problemleri yaşıyorsanız şu adrese bakmanızda fayda var. Bu arada terminal üzerinden yapılan sorgulamalarda komutlar yazdığınız anda çalışmayacaktır. Bu yüzden GO keywordünü kullanmayı unutmayın.
Visual Studio Code MSSQL Eklentisi
Bir güzel yan ise VSCode ile SQL Server bağlantısını gerçekleştirmek. Arama kısmına mssql yazdığınızda Microsoft tarafından yayınlanan eklentiyi kullanmanız gerekiyor. Aradığınızda şuna ulaşmalısınız:
Bu işlemden sonra Visual Studioda yeni bir sekme açalım ve bu sekmenin dosya türünü SQL olarak ayarlayalım. Hemen ardından da CTRL + Shift + P ile prompt’u açıp o kısma MSSQL Connect yazarak bağlantı sağlayalım. Bağlantı işlemini ekran görüntüsü ile veremiyorum maalesef ama bu kısım çok da zor değil.
Ardından bağlantı sağlandı ise bir sorgu yazalım ve sorgunun ardından CTRL + SHIFT + E yaparak sorguyu çalıştıralım.
Databaseleri listeletmek için Use Database komutunu CTRL + SHIFT + P ile kullanırsak databaseleri listeletiyor. Ve bu aşamadan sonra VSCode o tabloda yer alan tüm database nesnelerini otomatik tamamlıyor.
Bu yazıda Ubuntu’ya SQL Server 2017 Kurulumu hakkında bilgi aldık. Umarım hepiniz için faydalı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sorularınız varsa yorum bırakabilirsiniz. Teşekkürler.