JAVA IDE nedir?
JAVA IDE aslinda şöyle açıklanabilir, bir yükü bir yerden başka bir yere götürmek için daha rahat yöntemler mi yoksa daha zor yöntemler mi kullanılır? İşte IDE kavramı burada ortaya çıkıyor. IDE’ler gömülü fonksiyonlar, fonksiyon tamamlamalar vs. gibi özellikler ve örneğin tasarımsal yapılardaki ekleriyle hız, zaman kazanımı sağlar.
Örneğin swing kodlarını elimizle yazarsak ve tüm projeyi bu şekilde götürürsek proje büyüklüğüne göre harcanan zaman da değişir. Peki bir IDE olsa ve bunları tamamlasa? İşte burada bize yardım ediyorlar. Ayrıca hatalar varsa bu hataları ayıklar. JAVA’nın içindeki gömülü fonksiyonları, bizim oluşturduğumuz fonksiyonları, string, integer, float vs. bunları vurgular. Bunları renkli bir biçimde yapar. Görüntü olarak karıştırma yapmayız. Kısacası kullanıcı için bazı şeyleri kolaylaştırmayı sağlar… Giriş için bu kadar yeter sanırım..
Editörlere göz atacak olursak eğer;
Eclipse
http://www.eclipse.org/downloads/
Hepimizin bildiği bu editor, Netbeans ile birlikte en popüler editörler arasında gelir. Gelişimi IBM tarafından yapılmış olan Eclipse plug-in(eklenti) desteği sayesinde tercih sebebidir.
Versiyonlara ayrılmış olması da başka bir güzel yanıdır. Versiyonlar derken? Ticari vs. vs.. Geliştiriciler için her türlü kolaylık sağlayan bu editör’ü kullanmanızı tavsiye ederim. Üst kısımda verdiğim linkten indirebilirsiniz.
Netbeans
http://netbeans.org/downloads/index.html
Netbeans IDE Eclipse kadar büyük bir editör diyemeyiz. Ama onun kadar başarılıdır. Eclipse için geçerli olan kod tamamlama vs. özellikleri renklendirme, Swing UI ozellikleri yine burada vardir.
Kurumsal uygulamalar ve mobil uygulamalar geliştirmek için bence en güzel editör. Kullanmanızı tavsiye ederim. Üst kısımdaki linkten indirebilirsiniz.
JCreator
http://www.jcreator.org/download.htm
JCreator editörü yeni başlayanlar için bence tercih sebebidir. Hafif ve basit bir IDE olmasından dolayı diyorum. Yeni baslayanlar için programlama daima zordur. Akılda kalıcı, en yardımcı, ve karmaşık olmayan IDE’ler onların gelişimini yüksek tutar. Bu yüzden bunu tercih etmenizi öneririm. Üst kısımdaki linkten indirebilirsiniz.
Processing IDE
http://www.processing.org/download/
Gerçekten gelişmiş bir IDE, ama yeni başlayan grafik arayüzlü tasarımcılar bile kullanabilir. Eclipse ve Netbeans gibi bu editör de win, mac, linux üzerinde çalışabilme yeteneğine sahiptir. Üst kısımdaki linkten indirebilirisiniz.
Bir de diğer IDE’lere bakalım:
DrJava -> http://www.drjava.org/
BlueJ -> http://www.bluej.org/download/download.html
jGRASP -> http://spider.eng.auburn.edu/user-cgi/grasp/grasp.pl?;dl=download_jgrasp.html
MyEclipse -> http://www.myeclipseide.com/
Zeus Edit -> http://www.zeusedit.com/java.html
jBuilder -> http://www.embarcadero.com/products/jbuilder
jDeveloper -> http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/jdev/downloads/index.html
Gel -> http://www.gexperts.com/products/gel/download.php
JIPE -> http://jipe.sourceforge.net/
jEdit -> http://www.jedit.org/index.php?page=download
Intellij IDEA -> http://www.jetbrains.com/idea/download/index.html
Bütün linkler tıklanabilirdir.
Bu kadar, iyi geliştirmeler. Umarım bu makale sizlere yardımcı olmuştur.