Selamlar. Bu yazıda 2018 yılını şöyle bir özetleyeyim istedim. Neler değişmiş merak ettim. Keşke 2017 yılı için de bir inceleme yapsaydım dedim ayrıca kendime. 2018 Yılı Değerlendirmesi muhtemelen çok uzun bir yazı olacak.
Bu yazıda birazcık okuduğum kitaplara birazcık hayatta neler yaptığıma ve iş yaşantısı ile teknik olarak edindiğim becerilerle ilgili bilgiler sunacağım. Muhtemelen bundan banane diyeceksiniz. Ama bir şeyler paylaşıyorum sonuçta. Boşverin gitsin bence de.
Okuduğum kitaplar, sinema (off bu sürpriz), öğrendiğim teknolojiler ve birkaç farklı şeyi azıcık size aktarayım.
SELECT * FROM wp_posts WHERE YEAR(post_date) = YEAR('2018-01-01') AND post_status = 'publish' ORDER BY post_date DESC
Yukarıdaki kod parçacığı 1 yıl içerisinde bu blogda toplam 59 yazı yazıldığını gösterdi bana. İsterseniz yavaştan açıklamaya başlayayım.
İş Yaşantısı
Şirket olarak 2018 yılının tamamını Bilişim Vadisi bölgesinde geçirdik. Aslında 2017 Kasım-Aralık itibariyle orda olsak da tüm bir yıla bakınca 2018 diyebilirim. Bölgeden bahsetmem gerekirse şu anda hala inşaat halinde olduğunu söyleyebilirim. Muallimköy dediğimiz bir bölgede. Tam emin olmamakla birlikte 44 firma olduğunu biliyorum. Eğer resmi site güncellemediyse 44 yani.
Biz oraya girdiğimizde yemekhanesi bile yoktu. 2018 yılında bir yemekhanesi oldu. Tabii o süreç bir hayli sancılı oldu diyebilirim. Çünkü ramazan sonrasında açıldı. Yine bu süreçte servis yoktu böyle de bir sorun vardı. O sorunu da çözdüler. Servisin olmaması sorunu çözüldü, servisler hala sorunlu orası ayrı.
Savunma Sanayii Konferansı
Aselsan, Vestel ve Saha İstanbuldan konuşmacıların olduğu 5. bilim ve teknoloji günleri yapıldı. Özellikle savunma alanı konusunda konuşmalar olacağı için katılmak istedik ve katıldık ona. Üniversitelerin öğrenci yetiştirmediğini katıldığım gün anladım. Derdini anlatamayan, konuşmacılar oradayken uyuklayan topluluğa öğrenci topluluğu diyoruz biz kendi aramızda.
2018 yılında açıkcası saymadım ama 9-10 proje çıkarttım ve zaten onlardan başka proje de olmadığı için onlarla devam ettik. Bu süreçte projelerde eğer göz önünde olan bir sistem değilse SEO derdimiz yoksa yani Vue kullandım. Henüz daha olgun çözümler yoktu. Ciddi anlamda hızlı geliştirme yapabileceğiniz bir framework.
Bir Dil Bir İnsan İki Dil İki İnsan
Backend açısından işler karmaşıktı diyemem bilemiyorum belki de diyebilirim. Zira PHP ve C# arasında gidip gelmekten karmaşa yaşadığım oldu. Bir emlak projesi çıkarttım onun müşteri panelini Vue, panelin API tarafını Slim Framework ile kodladım. Son kullanıcının yani Google’dan gelen kullanıcının girdiği tarafı CodeIgniter ve Vanilla js kullanarak kodladım. Artık orada MySQL falandır hiç girmiyorum. Normal bizim istatistikleri, diğer işlemleri yapacağımız admin paneli de Vue ve API backendi de Slim oldu.
Hala daha buglardan kurtaramadığımız mobil duyarlı bir restoran tableti var ki bu faciaya ne zaman el atsam daha kötü kodlar yazdığımı görüyorum. Tabii düzeltiliyor da düzensiz, dikkatsiz yazılan o kodların acaba bir yeri etkiliyor mu endişesini yaşıyorum sürekli.
Bunun haricinde hijyenle alakalı bir projeye başladım. Basitti 2 haftada backend ve front-end kısmını bitirdim. Backendi ASP.NET MVC teknolojisini kullanarak hallettim. Sistem Windows üzerinde çalışan bir sistemdi.
Elveda jQuery Diyorum
Restoran sistemimiz için online raporlama yapılabilecek bir yapıyı yayına aldık. Aynı şekilde ASP.NET MVC teknolojini kullandım. Bu arada Payu ve Vakıfbank sanal pos entegrasyonu da gerçekleştirdim. Genel itibariyle projeler böyle böyle aktı geçti gitti. Tabii bu süreçte gerekmedikçe jQuery kullanmadım projelerde. Bu sektörde hep konuşulduğu için yazayım istedim.
Bazı ben yokken başlatılan eski projelere revize gerçekleştirdim. Yeni özellikler ekledik. Bunun haricinde 2 projeye İngilizce dil desteği ekledim. Bu dil olayı kendi yaptığım bir kütüphaneyi kullanarak gerçekleştirildi. Sistem hatasız çalıştığı için bir hayli mutlu da oldum.
Bu arada sunucuda bir sorun yaşandı. Bununla alakalı olarak çekine çekine bir Python scripti yazdım. Yaklaşık 1 yıldır düzgünce çalışıyor. Sorun yaşanan bölgedeki sorun artık yok. Şu anda aklıma gelmiyor ama irili ufaklı birçok şey yaptık. Bunlardan birisi ve bence en önemlisi artık projeleri Git üzerinden kontrol edeceğimiz bir yapıyı devreye almam. Şimdilik burası bu kadar.
Kişisel Yaşantı
Öncelikle 34 kitap okudum. Tek tek hepsinden bahsetmeyeceğim. En hoşuma gideni Sapiens oldu zaten şu sıralar kitabı kızılay dağıtmış gibi herkesin elinde görebilirsiniz. Şimdi 34 kitaba bakınca nasıl okudum acaba diyorum. Toplamda okuduğum kitap sayısı üç hanelerde seyrediyor artık. Belki Sapiens herkese hitap eden bir kitap olmayabilir. Onun haricinde okuyup böyle bayıldığım diğer bir kitap ise Otomatik Portakal oldu.
Tabii konusu herkesin hoşuna gitmeyecek olan Alan Lightman kitabından yani Bay Tanrı‘dan bahsetmesem olmazdı. Aynı zamanda Einstein’ın Düşleri isimli kitabı da okudum bu yıl içerisinde. Aynı yazara ait kitap. Alengirli bir diğer kitap ise Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere oldu. Ohoo materyalist düşünceyi falan saysam buralar dolacak hepten. 1984 ve Hayvan Çiftliği isimli kitaplardan bahsetmiyorum. Çünkü onlar artık herkesçe bilinen distopik kitaplar. Neyse kitap konusu bu kadar yeterli bence.
Askere Gittim
Ankarada Mamakta askere gittim. Çok detaylı yazmayacağım ama gelirken çok zoruma gitti be. Alıştım tam da ortama. Herkes aynı tecrübeleri yaşamadığı için nasıl sizin deneyiminiz kötü olur ya diyemem. Benim askerlik yaptığım yerde herkes mükemmele yakın olduğu için iyiydi. 21 gündü zaten. Aradan onu da çıkardık.
Fitness Olayı Falan
Spor mevzusu var yani fitness. Ekşiciler çok fena kızıyor bu mevzuya. Neymiş spor değil fitnessmış, gymmiş. Sanırsın TDK sözlük üzerinde baskı yönetimi uyguluyor. 12 Ağustos 2017 tarihinde başladığım sağlıklı yaşam şeysini bırakmadım 2018 yılında da devam ettik. Bir ara 65 kiloya düştüm. Başladığımda 90 kiloydum. Şimdi 75-78 arasında değişiyorum tabii ki eskisine göre daha sağlıklı şekilde alınmış bir kilo bu. Muhtemelen kas oranında bir hayli artış gerçekleşti. Bu süreçte instagram takipçilerimi bir hayli üzdüm sürekli paylaştığımdan.
Öğrenmeye Devam
Bu süreçte teknik altyapımı genç tutmak açısından yeni teknolojiler ve günümüzün en popüler teknolojileriyle örnek projeler yaptım. Çoğu projeyi Github üzerinde yarım bıraksam da artık tamamlamış vaziyetteyim.
Bu süreçte React ve React Native oldukça hızlı öğrendiğim bir yapıya sahipti. 4 günde yaptığım bir projenin aynısını sıfırdan webde yaptım React ile. React Native evet biraz sıkıntılı oldu.
Öğrenmekten en en çok zevk aldığım ise Elm Lang oldu. Redux ve Vue.js’in buradan etkilendiğini söylemem gerekiyor sanırım. Bu sayede haskell yapısına da aşina oldum.
AdonisJS ile önceleri mini olan sonraları baya baya işimi gören CRM yaptım. Şu anda aylık giderlerim, gelirlerim vs. hepsi burada.
PostgreSQL öğrenmeye başladım ve öğrenirken burada yazılar da yazdım ama bir süre yazmayı bıraktım fakat öğrendiğim bilgileri RoR uygulaması ile pekiştirip kendime bir IMDB yaptım. Ardından biraz daha genişletip Goodreads özelliği de ekledim. Oradan veri çekmiyorum oranın benzerini yaptım muhtemelen değil kesinlikle daha amatörcesi. Ama Rails ile uygulama yazmak zevkliydi. 2 günümü aldı ruby öğrenmek ve rails ile bir şey yapmak. Daha var da gerek yok fazlasına.
İngilizce Mevzusu
Bu yıl içerisinde ingilizce büyük gelişmeye sahne oldu diyebilirim. Bir hayli yabancı dizi ve film izledim. Bunların bazılarını altyazı olmadan izledim. Yanlış anladığım kelimeler de oldu tabii ama yakalayıp neymiş ki bunun anlamı diye daha sonra sözlüklerden baktım. Bu anlamda pronunciation gelişimi yaşadım diyebilirim.
Tabii bu süreçte Katherina, Peter, Julia ve Jelena isimli arkadaşlarla sürekli sohbet ettiğim için hatalarımda bana bir hayli yardımcı oldular. Yanlış bir cümlede “hacı ne dedin valla anlamadım” tarzı tepki verdiklerinden 😀
Hepsini yazamadığım için öğrendiğim kelime sayısı hakkında fikrim yok. Ama fazla yani. Konuşmamda artık sorun yaşamıyorum. O arkadaşlarla sesli ya da görüntülü sohbet ettiğimiz için mimikleri ve tepkileri anlıyordum az çok. Maalesef yazma konusunda hala gerideyim. Buna da çözüm bulmayı düşünüyorum.
Diziler
Dizi konusunda çok fazla dizi izledim. Fringe tekrar bitirildi 😀 Young Sheldon’a başladım ama sarmadı bir süre sonra. La Casa de Papel’i bitirip Berlinle sosyalist olduk hep birlikte buna eminim. Bir yerlerde “E la gente che passerano” şeklinde mırıldanan birisine denk gelirseniz o benim.
Bu yılın en önemli yanı Leyla ile Mecnun’u tekrar izlemem oldu. L&M dedikten sonra diğerlerine dizi diyemiyorum ya neyse. Yıllar geçse de üstünden derim hemen size. Neyse dizi olayı bu kadar.
Bloglar
Bu yıl birçok blog okudum. Yeni bloglar keşfettim. Ama en çok okuduğum blogları alfabetik olarak şöyle bırakayım.
Narsimelus’tan – Hiçbir şeyin her şeyi
Evet bloglar bu kadar diyebilirim.
Hatta gelin şuna yazı bitti diyebilirim.
Umarım 2019 yılı herkes için mutlu bir yıl olur.